Världens dyraste whisky

0
3383
The Macallan M, världens dyraste whisky

Att riktigt bra whisky kan kosta en del kommer nog inte som en nyhet. För många än whiskyn hemma en lyxprodukt som plockas fram vid speciella tillfällen och den klassiska single malten är något som finns i många olika varianter.

Whisky är i många fall något som kan betinga ett högt samlarvärde och när världens dyraste whisky såldes var det tydligare än någonsin.

1. The Macallan M

Bilden ovan visar en 6-litersflaska i kristall som såldes för $628,000 – motsvarande ungefär 5,6 miljoner kronor (2017) – på en auktion i Hong Kong den 18 januari 2014. I samband med detta så sattes ett nytt världsrekord för världens dyraste whisky.

Whiskyn återfinns i en vacker handgjord kristallflaska som tillverkades i enbart fyra exemplar för att fira lanseringen av M Decanter och världslanseringen av denna. Totalt sett jobbade 17 olika glaskonstnärer i över 50 timmar med varje flaska. Glaset är blåst för hand och perfektion var ett måste. Upp emot 40 kristallflaskor förstördes under produktionen då de inte var helt perfekta.

The Macallan M är en rökig whisky med inslag av russin, kanel och gröna äpplen.

Två av de fyra tillverkade whiskyflaskorna finns kvar i tillverkaren The Macallans ägo och den tredje ägs av en privat samlare. Det var när den fjärde flaskan såldes på Sotheby’s i Hong Kong som priset uppnåddes för denna dyra whisky. Just The Macallan är en väldigt eftertraktad whisky hos samlare och innan detta rekord slogs så var det en annan whisky från The Macallan som hade det tidigare rekordet.

2. The Macallan Lalique Cire Perdue 1946

Inte helt otippat är det ytterligare en whisky från The Macallan som tar en hedrande andraplats i kategorin ’Världens Dyraste Whisky’. Denna 64 år gamla whisky tappades för att fira René Laliques 150-årsdag. Denna whisky tappades i en vacker flaska av företaget Lalique som idag anses vara en av världens mest framstående företag som tillverkar just kristall.

Även denna whiskyflaska såldes av Sotheby’s, men i New York den här gången. Slutpriset landade på $460,000 – motsvarande ungefär 4,1 miljoner kronor (2017) – i november 2010. Pengarna för denna auktion gick till en välgörenhetsorganisation vars uppdrag är att förse människor med rent vatten.

Innan denna flaska auktionerades ut åkte den på turné i åtta städer som vilken superstar som helst.

3. Yamazaki 50-årig

Den tredje dyraste whiskyn i världen är en 50-årig Yamazaki från Japan. Whiskyn destilleras av Suntory som är japans äldsta och mest respekterade whiskydistilleri.

Just den här 50-åriga whiskyn kommer att kosta dig ungefär $133,000 (1,15 miljoner kronor) men finns även i något billigare varianter.

I skrivande stund kan du hitta en 25-årig Yamazaki för cirka 33 000 kronor i välsorterade onlinebutiker. En whisky som du nog med största säkerhet vill testa nästa gång du besöker Japan. Om än bara ett glas.

BONUS: Dyraste whiskyn du kan köpa på Systembolaget

GlenDronach Recherché Cask No 5Att whisky kan vara dyrt är vi nog överens om vid det här lagt. Alla kanske inte har hundratusentals kronor, eller miljontals i vissa fall, att lägga på sin favoritdryck.

I Sverige är den dyraste whiskyn du kan köpa på Systembolaget en GlenDronach Recherché Cask No 5 som går loss på 32 900 kronor. En perfekt whisky för dig som vill lyxa till det lite extra när du firar något speciellt.

Det finns onekligen en hel del whisky där ute som man med största sannolikhet aldrig kommer ha en chans att få smaka av.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here