5 retrokameror för dig som vill ha bilderna direkt

0
1527
Fem retrokameror med direktutskrift av bilder

Det är ändå något magiskt att få ett fotografi i handen. Ett fysiskt minne att ha med sig, till skillnad från alla de tusentals bilder vi har i våra mobiltelefoner och vanliga minneskort till kameran.

Du har förmodligen massor och åter massor med bilder liggande i datorn och på telefonen som du bara hittar tillbaka till av en ren slump. Ett fotografi säger ju mer än tusen ord sägs det.

Nedan hittar du kameror som nästan tar oss tillbaka i tiden, även om kamerorna i sig är nya. Den gemensamma nämnaren är att de alla skriver ut dina bilder direkt och ger dig en fysisk kopia av fotot.

En utskriven bild är ovanligt idag. Lyxa till det lite extra framöver, med fler utskrivna bilder av det som ligger dig varmast om hjärtat.

”For me, the camera is a sketch book, an instrument of intuition and spontaneity.”

Henri Cartier-Bresson

Nedan listar vi 5 kameror med retrokänsla. Kameror som ger dig ett fotografi, utskrivet på papper. Direkt.

1. LEICA SOFORT

Leica SofortLeica är ett kameramärke som är förenat med väldigt hög kvalitet. Den tyska kameratillverkaren har lyckats över förväntan även med sin Sofort, en kamera som precis som övriga i denna artikel ger dig en utskrift av dina bilder direkt.

Kameran ser inte speciellt märkvärdig ut, förutom den klarröda Leica-loggan som får alla kameraentusiaster att vända sig om efter en på gatan.

Kameran går att få i tre färger.

 • Mint
 • Orange
 • White

En sak som skiljer denna kamera från flera andra som påminner om den klassiska Polaroiden är att den har flera olika förinställda program för dig att använda. Perfekt för dig som inte är en van fotograf, men som ändå vill ha mer kreativ kontroll över slutresultatet. Du har naturligtvis möjlighet att ställa in allt ifrån fokusavstånd till blixt och exponeringskompensation själv, men om det är för mycket att hålla reda på erbjuder Leica Sofort följande förinställda program.

 • Macro
 • Bulb
 • Automatic
 • Self timer
 • Party and People
 • Sport and Action
 • Double Exposure
 • Selfie

Det finns något för alla situationer. Med denna kamera i retrostil är du garanterad att sticka ut ur mängden.

Finns från ca 2900 kr.

2. Polaroid Snap

Polaroid Snap

Polaroid är kameramärket som de flesta känner igen. Förknippat med just direktutskrifter av dina bilder, även om mycket har hänt sedan den första Polaroidkameran såg dagens ljus 1948.

Polaroid Model 95, 1948
Polaroid Model 95 från 1948.

Polarid Snap är en kamera med 10 megapixels upplösning och plats för ett Micro SD-kort. Det ger dig faktiskt möjlighet att spara dina bilder digitalt. Något som har både för och nackdelar när det gäller sådana här kameror.

Helt plötsligt har du möjlighet att återskapa den där bilden flera gånger om. Är inte den egenskapen något som är hela grejen med kameror som skriver ut dina bilder direkt?

Att du får en kopia.

Kameran ger dig möjlighet att fotografera i tre olika stilar; normalsvartvitt samt vintage sepia som är lite gulaktig i tonen. Du har även möjlighet att printa dina bilder med en ram som inkluderar den ikoniska logotypen från Polaroid.

Polaroid Snap finns i fem färger; vit, svart, blå, lila och röd.

Pris från ca 1500 kronor.

3. Lomography Diana F+ Instant Camera

Lomography Diana F+ Instant Camera

Diana F+ är en kamera som verkligen sticker ut från mängden. Precis som övriga ’Instant Kameror’ så skriver den ut dina bilder direkt. Det enda du behöver göra är att ladda den med Fuji’s film Instax Mini, som du använder många kameror av denna sort.

Den här kameran levereras med ett tillbehör som gör det möjligt att fokusera på ett motiv rätt nära. Något som gör den optimal för att fotografera de där väldigt speciella porträttbilderna.

Diana F+ Lomography

En de de få inställningarna du måste hålla reda på – förutom att ha kameran laddad med film, såklart – är hur långt avstånd du har till ditt motiv på ett ungefär. Du ställer in kameran i ett av följande tre lägen avseende avståndet till ditt motiv.

 • 1-2 meter (perfekt för porträtt)
 • 2-4 meter (perfekt för gruppbilder)
 • 4+ meter (när du vill ha med så mycket som möjligt i fokus)

Finns från 595 kr.

4. Fujifilm instax mini 90 Neo Classic

Fujifilm har en hel del kameror som skriver ut dina bilder direkt i sitt sortiment och en av dessa är Fujifilm instax mini 90 som sticker ut ur mängden.

Det här är en kamera med en väldigt spännande funktion som kan ge oanade slutresultat; dubbelexponeringar.

Du tar en bild på ett motiv och sedan tar du en bild på ett helt annat motiv. Kameran skriver sedan ut ett fotografi åt dig med båda bilderna på samma papper. En alltid lika uppskattad och oväntad effekt.

Finns från ca 1790 kr i välsorterade kamerabutiker.

5. Fujifilm Instax Mini 8

Fujifilm Instax Mini 8En kamera som redan blivit en klassiker. Trots sin väldigt plastiga look så är det en kamera som i sig inte kostar så mycket, men räknar man med all film man kommer vilja köpa så drar det snabbt iväg i pris.

Kameran laddas med Fuji’s egna film Instax Mini (finns även i svartvitt) och det enda du som håller i kameran behöver ha koll på är ”hur ljust är det där jag befinner mig?”.

Du har fyra olika lägen: inomhusmolnigtsolsken med ändå lite moln samt strålande solsken. Ratta in rätt inställning och tryck på knappen. Cirka 30 sekunder senare har du ett färdigt fotografi i din hand.

Så enkelt men ändå så roligt.

Finns exempelvis från 690 kr här.

Glöm inte filmen

Oavsett vilken av dessa kameror du faller för, glöm inte bort att köpa på dig film så att du klarar nästa äventyr.

SHARE
Previous articleVärldens dyraste whisky
Redaktionen hos Perfect Lifestyle förser dig som läsare med inspiration rörande allt från resor och mat till skönhetsprodukter och mode.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here